FAQ

Amsterdam, Netherlands

FAQ

BVN via de Astra 1L 19.2° oost
Waarom gaat BVN veranderen van satelliet?

Het contract voor de Astra 1M satelliet loopt eind mei dit jaar af.

Wanneer gaat BVN stoppen op de Astra 1M?

Op 1 mei 2023 begint de uitzending via de Astra 1L. Om kijkers ruim gelegenheid te geven om hun satellietontvanger tijdig om te schakelen naar de nieuwe ontvangstgegevens wordt de hele maand mei ook nog uitgezonden op de oude satellietfrequentie. Vanaf 1 juni stopt de uitzending via de oude frequentie.

Wie moeten actie ondernemen om BVN TV via de satelliet te blijven ontvangen?

Alle kijkers die met een satellietschotel naar BVN kijken in Europa, Noord Afrika en West Turkije.

Ik woon in het Midden Oosten/Egypte/Iran, kan ik daar BVN blijven kijken via de Astra 1L satelliet?

Helaas is in landen zoals Israel, Egypte, Iran, Irak, Syrië, Libanon, Jordanië ontvangst van BVN via de Astra 1L satelliet niet goed mogelijk.
Zie op de kaart waar ontvangst van de Astra 1L nog mogelijk is: https://www-test.bvn.tv/ontvangst/#map-EU.
U kunt BVN wel online kijken via de livestream of via de BVN-App.

Ik kijk via de Astra 1M satelliet, wat moet ik doen?

Om BVN gratis te blijven ontvangen dient u voor eind mei 2023 uw BVN kanaal afstemmen op de nieuwe BVN ontvangstfrequentie gegevens op de Astra 1L satelliet. U kunt dit eenvoudig zelf doen of eventueel laten doen door uw lokale satellietspecialist. Kijk voor de ontvangstgegevens op https://www-test.bvn.tv/ontvangst.

Ik woon in Zuid Afrika, geldt de wijziging hier ook?

Nee, in Zuidelijk Afrika blijven we uitzenden via de Astra 4A. Er verandert dus niets voor u.

Moet mijn schotel opnieuw worden uitgericht?

De Astra 1L staat op dezelfde positie als de Astra 1M: 19.2 graden oost. Uw schotel hoeft daarom niet opnieuw te worden uitgericht.

Mijn ontvanger kan BVN op de Astra niet vinden

U kunt de meeste ontvangers een zoek actie laten uitvoeren waardoor alle beschikbare kanalen worden ingelezen. Sommige ontvangers kunnen BVN ook na een zoekactie echter niet vinden.
Uw satellietontvanger of HD televisie met ingebouwde satelliet tuner scant dan alleen de transponders (zenders op de satelliet) vanuit een lijst met vooraf ingestelde ontvangstwaarden zoals bijvoorbeeld de symbolrate. Die zijn niet altijd up to date. In dat geval vindt uw ontvanger de BVN transponder niet. U moet in uw ontvanger dan eerst de juiste waarden van deze transponder invoeren. Daarna kan de ontvanger ook de BVN transponder vinden bij een zoekactie.
De belangrijke waarden die daarvoor meestal apart kunnen worden ingevoerd:
Frequentie: 12515 MHz (of 12.515 GHz)
Polarisatie: H
Symbolrate: 22.000 Mbaud (of 22000 KHz of Kc)
FEC: 5/6
Raadpleeg uw handleiding van de ontvanger hoe u deze gegevens kunt invoeren.

Ook na het handmatig invoeren van de transponder gegevens kan mijn ontvanger BVN niet vinden

Dit kan worden veroorzaakt doordat de schotel niet helemaal optimaal is uitgericht op de Astra 19.2° satelliet. Vooral de zogenaamde skewhoek van de LNB, de hoekverdraaiing van de kop in de schotel, is erg belangrijk. Als de skewhoek van de LNB niet goed staat ingesteld voor uw locatie kunnen de signalen van de andere horizontale polarisatie storing veroorzaken in het digitale BVN signaal. Vraag uw installateur daarom uw schotel heel nauwkeurig uit te richten.
Als voorbeeld enkele berekende skewhoeken:

Locatie
Londen
Parijs
Bonn
Berlijn
Warschau
Oslo
Helsinki
Valencia
Lissabon
Faro
Playa del Inglès
Rome
Athene
Istanbul
Antalya
LNB skewhoek
-7.2
-6.7
-2.2
3.1
8.9
2.6
10.8
-14.6
-23.1
-23.7
-39.8
0.1
13.3
18.6
22.4

Op internet zijn programma’s te vinden zoals bijvoorbeeld Dishpointer waarmee de richtgegevens van de schotel en de optimale skewhoek van de LNB kunnen worden berekend voor uw exacte locatie.

Kan ik BVN via de Astra 19.2 satelliet in Turkije ontvangen?

BVN kan in West Turkije via de Astra 1L 19.2 graden Oost satelliet worden ontvangen.
Het is belangrijk dat de LNB Skew hoek (hoekverdraaiing van de LNB) ook goed wordt ingesteld.
De volgende schotelmaten worden voor de volgende locaties geadviseerd:
Locatie        Minimum schotelmaat    LNB skewhoek
Istanbul       70 cm                             18.6°
Antalya        120 cm                           22.4°
Ankara        120 cm                           23.3

Ik kijk via Canal Digitaal maar kan BVN via de Astra 19.2 niet vinden

BVN is met Canal Digitaal ontvangers te vinden op kanaal 57. Als BVN daarop niet te vinden is moet de ontvanger eerst een update van de zenderlijst krijgen. Op de website van Canal Digitaal staat hoe u de zenderlijst bij de verschillende ontvangers kan inladen.

Het lukt me niet om mijn ontvanger opnieuw in te stellen, met wie kan ik contact opnemen?

Mocht het u niet lukken raadpleeg dan een lokale satelliet-installateur.

Wat zijn de ontvangstgegevens van de Astra 1L satelliet?

Satelliet: Astra 1L
Positie: 19.2° Oost
Transponder: 1.105
Frequentie: 12515 MHz
Polarisatie: H
Modulatie: DVB S /QPSK
Symbolrate: 22.000 Mbaud
FEC: 5/6

Ik kijk via een provider (bv. kabel): wat moet ik doen en wanneer?

Neem contact op met uw provider/kabelmaatschappij en vraag hen zo snel mogelijk BVN via de Astra 1L te gaan ontvangen. Heeft uw kabelmaatschappij geen bericht van BVN ontvangen? Meld dit dan s.v.p. bij BVN via reacties@bvn.nl, indien mogelijk met de contactgegevens van uw provider, dan nemen wij contact met hen op.

Ik ontvang BVN via Canal+/Canalsat/TNTSAT in Frankrijk. Moet ik ook de apparatuur opnieuw instellen?

CanalSat/Canal+/TNTSAT maken gebruik van de Astra 19.2°satellieten.
U kunt BVN dus in principe via deze schotel ontvangen. Mogelijk dat CanalSat/Canal+/TNTSAT zelf de nieuwe gegevens aan hun standaardlijst van kanalen toevoegt, wij zullen hen dit verzoeken. Maar misschien moet u zelf de ontvanger een zoekactie laten uitvoeren of de ontvanger handmatig instellen voor ontvangst van BVN.
Bij TNTSAT ontvangers moet u eerst de gegevens van de BVN transponder invoeren om BVN te kunnen ontvangen. Zie hiervoor de vraag over de ontvangstgegevens.

Ik ontvang BVN via Canal+/Canalsat/TNTSAT in Frankrijk. Moet ik ook de apparatuur opnieuw instellen?
CanalSat/Canal+/TNTSAT maken gebruik van de Astra 19.2°satellieten. U kunt BVN dus in principe via deze schotel ontvangen. CanalSat/Canal+/TNTSAT heeft ons doorgegeven dat zij zelf eind augustus of begin september 2023 de nieuwe gegevens aan hun standaardlijst van kanalen zullen toevoegen. Om daar niet op te hoeven wachten kunt u zelf de ontvanger een zoekactie laten uitvoeren of de ontvanger handmatig instellen voor ontvangst van BVN.
Soms moet u eerst de gegevens van de BVN transponder invoeren om BVN te kunnen ontvangen. Zie hiervoor de vraag over de ontvangstgegevens.
Hulp nodig?

Voor het aanpassen van uw apparatuur zoals het instellen van de ontvanger, adviseren wij u om een lokale installateur in te schakelen.

Grote wijzigingen
Wat gaat er met BVN gebeuren nu de Vlaamse minister van Media de samenwerking niet opnieuw verlengt?

De NPO en het ministerie van OCW willen verder met het uitzenden van programma’s voor Nederlanders in het buitenland. Dat betekent dat de programmering van BVN 100% Nederlands wordt. Helaas betekent dit ook dat er fors bezuinigd moet worden. Stoppen met de distributie van BVN via een aantal satellieten is helaas onvermijdelijk. De VRT-programma’s zullen nog tot 1 juli 2021  deel uitmaken van de BVN-programmering. Daarna kunnen Vlamingen in het buitenland het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Vlaamse tv-kijkers die het VRT-aanbod via satelliet willen kijken en luisteren, kunnen binnen Europa terecht bij TV Vlaanderen. Meer informatie hierover vindt u op https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/kijk-en-luister-buiten-vlaanderen/.
Vlaamse tv-kijkers kunnen net als alle Nederlandstaligen wereldwijd via de website en app van BVN (gratis, zonder inlog of abonnement) de NPO-programma’s blijven bekijken.

Waarom stopt BVN met een aantal satellieten?

De kosten van de satellietdistributie konden tot nu toe worden gedeeld tussen de Vlaamse regering, NPO en OCW. Met het besluit van de Vlaamse minister van Media om de samenwerking met BVN niet opnieuw te verlengen, zijn we genoodzaakt om te bezuinigen op de kostbare satellietdistributie.

In welke regio’s kan je straks geen BVN meer kijken via satelliet en kabel?

In de volgende regio’s stopt de doorgifte van BVN via satelliet en kabel definitief:
via SES-5 in midden en zuidelijk Afrika per 1 mei 2021
via AsiaSat 5 in Azië per 1 juli 2021
via Optus D2 in Oceanië per 1 juli 2021
via Galaxy 19 in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika per 1 juli 2021
via Multichoice/DStv in zuidelijk Afrika per 1 november 2021
Kijkt u via Galaxy 19? Wellicht kan op uw locatie BVN worden gekeken via de Eutelsat 113WA. Check daarvoor het precieze ontvangstgebied van de Eutelsat 113WA aan de hand van deze footprint. 

Ik kijk BVN via de kabel/een provider. Wat kan ik doen?

Als uw kabelprovider het BVN-signaal ontvangt via één van de satellieten waarmee wordt gestopt, zal uw kabelprovider waarschijnlijk geen BVN meer kunnen doorgeven. In dit geval adviseren wij u om uw kabelprovider over deze wijziging te informeren. Klik hier voor de Engelse vertaling.

Kan mijn kabelprovider BVN blijven doorgeven?

Als uw kabelprovider BVN ontvangt via één van de satellieten waarmee wordt gestopt, zal dat waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Dit kan alleen als uw kabelprovider het BVN-signaal via glasvezel of internet in Nederland gaat ophalen. Dit is vaak te kostbaar en via internet te onbetrouwbaar.

Hoe is bepaald met welke satellieten te stoppen en met welke door te gaan?

Distributie van BVN via satelliet is nodig omdat niet op elke locatie in de wereld de internetkwaliteit voldoende goed is om online video te kunnen kijken. Bij de keuze met welke satellieten we kunnen doorgaan met een kleiner budget is in overleg met het Ministerie van OCW besloten prioriteit te geven aan de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren. Daarnaast is gekozen voor behoud van satellietdekking in Europa, omdat daar de meeste Nederlandse emigranten wonen.

Wanneer gaan de veranderingen in?

Per 1 juli 2021 zijn er geen programma’s van de VRT te zien op BVN en wordt de programmering 100% Nederlands. Vanaf 1 mei 2021 stopt de distributie van BVN via de SES-5 satelliet en vanaf 1 juli stopt BVN met nog een aantal satellieten.

Hoe en waar kan je straks BVN ontvangen?

BVN is voor iedereen, overal ter wereld (m.u.v. Nederland) via internet beschikbaar en in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet. De tv-zender blijft te ontvangen via de Eutelsat 113WA satelliet in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Ook voor de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren blijft BVN beschikbaar via deze satelliet. Daarnaast is BVN te ontvangen via de Astra 19.2 satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.
Op de “Ontvangstpagina” kunt u aan de hand van de footprints precies zien in welke gebieden deze satellieten te ontvangen zijn.
Daarnaast wordt BVN wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeft u geen abonnementskosten te betalen en inloggen is niet nodig. De BVN-livestream vindt u op www-test.bvn.tv/bvnlive. Of download de gratis BVN-app voor Android en iOS.
Wij beseffen dat niet op elke locatie in de wereld de internetkwaliteit voldoende goed is om online BVN te kunnen kijken, waardoor sommigen van u, met het wegvallen van een aantal satellieten, geen toegang meer hebben tot BVN. Deze kijkers danken wij voor hun trouwe kijktijd.

Is BVN straks voor iedereen goed bereikbaar via internet?

Wij beseffen dat niet op elke locatie in de wereld de internetkwaliteit voldoende goed is om online BVN te kunnen kijken, waardoor sommigen van u, met het wegvallen van een aantal satellieten, geen of onvoldoende toegang hebben tot BVN. Dit spijt ons zeer.

Hoe kan ik straks Vlaamse tv-programma’s (van VRT) blijven kijken in het buitenland?

De VRT-programma’s zullen nog tot 1 juli 2021 deel uitmaken van de BVN-programmering. Daarna kunnen Vlamingen in het buitenland het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Vlaamse tv-kijkers die het VRT-aanbod via satelliet willen kijken en luisteren, kunnen binnen Europa terecht bij TV Vlaanderen. Meer informatie hierover vindt u op https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/kijk-en-luister-buiten-vlaanderen/.
Vlaamse tv-kijkers kunnen net als alle Nederlandstaligen wereldwijd via de website en app van BVN (gratis, zonder inlog of abonnement) de NPO-programma’s blijven bekijken.

Geldt deze wijziging ook voor de ontvangst van VRT Radio 1 en Radio 2 via satelliet?

VRT Radio 1 zal vanaf 1 mei 2021 niet meer via de SES-5 satelliet (Afrika) te ontvangen zijn. Per 1 juli 2021 stopt overal in de wereld de doorgifte van het VRT Radio 1 signaal via satelliet. De doorgifte van het VRT Radio 2 signaal, dat niet wereldwijd maar wel in Europa beschikbaar was, stopt op dezelfde dag. Daarna kunnen Vlamingen in het buitenland het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Meer informatie hierover vindt u op https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/kijk-en-luister-buiten-vlaanderen/.

Waarom wil de Vlaamse minister van Media de samenwerking met BVN niet opnieuw verlengen?

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: “Door digitalisering en internationalisering verandert ons mediagebruik ongelofelijk snel, net daarom moeten we partnerschappen uit het verleden kritisch tegen het licht durven houden. We hebben daarom beslist om de overeenkomst met BVN niet te verlengen en te kiezen voor andere samenwerkingsvormen die meer aangepast zijn op de noden van de huidige mediagebruikers. Want laat het duidelijk zijn: we willen in de toekomst sterk blijven samenwerken met Nederland, onder meer via de VRT. Over hoe dat er concreet zal uitzien is er op dit moment nauw overleg met mijn Nederlandse collega.

Waarom wordt het financiële gat, dat is ontstaan in de BVN-begroting door het wegvallen van de Vlaamse financiële bijdrage, niet gedicht door de NPO?

De gehele NPO wordt al geconfronteerd met bezuinigingen, waardoor het niet haalbaar is om het financiële gat bij BVN te dichten.

Blijft de naam BVN bestaan?

Ja. Veel Nederlanders en andere nationaliteiten buiten Nederland die Nederlands verstaan (bv. in Suriname, Caribisch gebied) (her)kennen de naam BVN. BVN verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’.

Hoe kan je buiten Nederland NPO-programma’s kijken?

Dat kan op verschillende manieren. Via BVN, de publieke televisiezender met het Beste Van NPO voor Nederlandstaligen buiten Nederland. Via de BVN-website en de BVN-app kun je overal in de wereld de livestream van BVN afspelen, waar je een geselecteerd aanbod kunt zien van NPO programma’s. In sommige regio’s kun je ook via de satelliet en kabel BVN kijken (zie voor meer informatie bij Ontvangst).
Een deel van de programma’s die BVN live uitzendt kan je later terugkijken via ‘Gemist’ op de website en app van BVN. Dat je niet alle programma’s kan terugkijken, heeft te maken met de uitzendrechten: de rechten voor het beschikbaar stellen van live (lineair) aanbod zijn makkelijker te regelen dan voor het beschikbaar stellen van on demand-aanbod buiten Nederland.
De tv-zender BVN is via de app en website van BVN en via de satelliet gratis, zonder abonnement of registratie, voor iedereen te ontvangen.
Via npostart.nl en de NPO-app mag een deel van de NPO-programma’s in verband met uitzendrechten niet uitgezonden worden in het buitenland. Hierdoor kun je een deel van de programma’s niet terugkijken en ook de livestreams van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 niet afspelen. De livestreams van NPO Politiek en NPO Nieuws kun je wel bekijken in het buitenland.
Wanneer je een programma, waar we de rechten niet voor hebben, of de livestream probeert af te spelen krijg je de volgende melding te zien: ‘Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.’
Een deel van de NPO-programma’s (waar de rechten wel voor zijn geregeld) kun je na de live uitzending terugkijken op NPO Start.
Met een betaald abonnement op NPO Plus heb je de mogelijkheid om in de gehele EER (alle EU-landen, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland; niet in Verenigd Koninkrijk) een deel van de NPO-programma’s terug te kijken. Een abonnement op NPO Plus kan alleen afgesloten worden door een ingezetene van Nederland. Woon je buiten Nederland (bv. Nederlandse emigranten) dan kan je geen gebruik maken van deze dienst.
NPO Plus kun je alleen bekijken binnen de EER. Uitzendingen die vanwege uitzendrechten alleen op NPO Start te bekijken zijn en helaas niet buiten Nederland getoond mogen worden, zijn niet beschikbaar via NPO Plus. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de livestreams van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 of aan bepaalde aangekochte content.

BVN App
Live televisie kijken met de BVN-app

Het is met de BVN-app mogelijk om overal in de wereld (behalve in Nederland en België) online live naar de televisiezender BVN te kijken. Start hiervoor de app en je ziet direct de livestream van BVN. Door naar beneden te scrollen vind je ook de gids.
De BVN App werkt op smartphones én tablets.

Op welke besturingssystemen is de app beschikbaar?

De BVN-app is bechikbaar voor Android en iOS. Om gebruik te kunnen maken van de livestream in de Android-app, is het noodzakelijk dat het toestel minimaal draait op Androidversie 6.0.
Voor IOS 11.0 of hoger. Compatibel met Iphone, Ipad en Ipod touch.

Ik heb geen geluid op mijn iPad, wat moet ik doen?

Dit heeft te maken met de instellingen op uw iPad. Hieronder twee filmpjes met instructies om dit op te lossen:
https://www.youtube.com/watch?v=wMAP1jiuh0U
https://www.youtube.com/watch?v=oGg3F83irJQ
Kort samengevat:
– het heeft te maken met het schuifje/knopje aan de zijkant van de iPad (dat boven de volumeknop zit)
– en/of het heeft te maken met de instellingen; ga daarvoor naar ‘Instellingen (tandwiel) => algemeen => toegankelijkheid’ en pas daar instellingen aan
– en/of het heeft te maken met de instellingen in het ‘bedieningspaneel’ (onderin het scherm omhoog schuiven)

Waarom moet de GPS aan?

Om de gidstijden in je lokale tijden op te vragen adviseren wij om de locatievoorziening en de gps van je smartphone/tablet aan te zetten.

Kan ik online naar BVN kijken in Nederland, België en het buitenland?

Overal in de wereld kun je online BVN kijken, behalve in Nederland en België (door geo-blocking). Dit is zo afgesproken met de NPO en VRT – de samenwerkingspartners van BVN. In Nederland en België kan je naar de publieke tv-zenders NPO 1, 2 en 3, Eén en Canvas kijken. Verlaat je Nederland en België, dan kan je naar BVN kijken, dé publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland. BVN toont een uitgebreide selectie van de tv-programma’s van NPO en VRT.

Problemen met de BVN-app

Als de BVN-app plotseling of na een update niet meer goed werkt, kun je allereerst controleren of je beschikt over de laatst mogelijke software-update van je toestel. Mocht je deze al geïnstalleerd hebben, dan adviseren we je om de app opnieuw te installeren:
1. Verwijder de app van het toestel
2. Schakel je toestel uit
3. Zet het toestel na enkele minuten weer aan
4. Installeer de app opnieuw

(Internet)kosten BVN-app voor tablet en telefoon

Het downloaden en gebruiken van de BVN-app is gratis. Het streamen van de uitzendingen kan vanwege het dataverkeer naar je apparaat wel tot kosten leiden. Informeer bij je provider naar de tarieven en voorwaarden die voor jou gelden. Om te voorkomen dat er kosten worden gemaakt, kun je ook instellen dat uitzendingen alleen afspelen wanneer je beschikt over wifi-signaal. In de instellingen van de app kun je de optie, om uitzendingen ook af te spelen over de mobiele dataverbinding, uitschakelen.

BVN Livestream
Kan ik online naar BVN kijken in Nederland, België en in het buitenland?

Overal in de wereld kun je online BVN kijken, behalve in Nederland en België (door geo-blocking). Dit is zo afgesproken met de NPO en VRT – de samenwerkingspartners van BVN. In Nederland en België kan je naar de publieke tv-zenders NPO 1, 2 en 3, Eén en Canvas kijken. Verlaat je Nederland en België, dan kan je naar BVN kijken, dé publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland. BVN toont een uitgebreide selectie van de tv-programma’s van NPO en VRT.

Hoe kan ik live televisie kijken via www-test.bvn.tv?

Het is mogelijk om via de website rechtstreeks naar BVN te kijken. Klik hiervoor op het menu-item ‘BVNLive’.Klik op de playknop om live te kijken naar BVN.Indien de livestream niet werkt: installeer dan de nieuwste versie Adobe Flash. Of bekijk de livestream vanaf een andere browser: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer (11) etc.Live televisie werkt alleen buiten Nederland en België.

Kan ik kiezen met welke beeldkwaliteit ik kijk?

Ja, indien u kijkt via een smartphone, tablet of PC kunt u rechts onderaan kiezen tussen de verschillende beeldkwaliteiten. Standaard staat deze ingesteld op automatisch maar afhankelijk van uw situatie kunt u schakelen tussen de verschillende beeldkwaliteiten. Het is aan te bevelen via de automatische kwaliteit te kijken zodat u steeds via de best mogelijke kwaliteit kan kijken. Mocht de stream vaak onderbrekingen vertonen dan is het aan te bevelen een lagere beeldkwaliteit te kiezen. Indien u zo weinig mogelijk data wilt gebruiken is het aan te bevelen een lagere beeldkwaliteit in te stellen.

Verschil tussen Apple en andere apparaten

Indien u kijkt via een iPhone of iPad (mini) kunt u niet kiezen tussen de verschillende beeldkwaliteiten. Deze apparaten kiezen automatisch de beste beeldkwaliteit die beschikbaar is. Via alle andere apparaten zoals smartphones en tablets met bijvoorbeeld “Android” kunt u wel kiezen tussen de verschillende beeldkwaliteiten.

Wat kan ik doen als de live stream slecht of niet goed werkt?

BVN maakt gebruik van een internationaal bekende “provider” die er voor zorgt dat de live stream bij uw lokale internet provider op de best mogelijke manier wordt aangeboden. Indien de live stream toch slecht werkt, ligt dit dan ook zeer waarschijnlijk aan uw eigen internetverbinding of aan de faciliteiten van uw lokale internetprovider. BVN kan hiervoor dan ook geen garantie geven.

Werkt de BVN live stream op alle apparaten?

BVN kan niet garanderen dat de live stream op alle apparaten goed zal functioneren. Dit heeft te maken met de vele verschillende “operating” systemen die in omloop zijn. Mocht de stream niet (goed) werken, probeer het dan eens op een andere PC, smartphone of tablet.

De stream wil niet opnieuw starten en/of u krijgt een melding dat de stream “offline” is. Wat kan ik hieraan doen?

Het komt in de praktijk voor dat de stream niet opnieuw wilt starten als u tussen verschillende websites wisselt en terugkeert naar de BVN website. Dit lijkt vooral op te treden bij een trage internet verbinding. Wat vaak helpt is om dan de pagina opnieuw in te laden, bijvoorbeeld door op F5 te drukken.

Ik krijg de melding "The media playback was aborted due to a corruption problem or because the media used features your browser dit not support", wat betekent dit?

Deze foutmelding is bekend bij ons, helaas kunnen wij hier zelf niets aan doen. De gebruikte DRM techniek Fairplay werkt niet meer vanaf iOS15. We wachten op een update van Apple om dit probleem te verhelpen.

Kijken via Wifi, 3G of bedraad?

Afhankelijk van uw situatie is het aan te bevelen om niet via een Wifi of mobiele netwerk te kijken. Het is namelijk bekend dat, als u gebruik maakt van een draadloos of mobiel netwerk, dit de snelheid, dus de beeldkwaliteit, negatief kan beïnvloeden.

Ik woon in het buitenland, maar heb last van geo ip-blokkering.

Soms komt het voor dat je, ondanks het feit dat je je in het buitenland bevindt, de melding krijgt dat de livestream op jouw locatie niet te zien is. De reden hiervoor kan zijn dat je ip-adres is afgeschermd. Neem contact op met je internetprovider om dit probleem op te lossen.

Waarom werkt de BVN live stream beter dan de stream van “Uitzending gemist”?

“Uitzending gemist” richt zich alleen op Nederland terwijl BVN exclusief beschikbaar is voor alle landen buiten Nederland en België. Om het live signaal goed en stabiel naar de eindgebruiker te distribueren maakt BVN gebruik van een zogenaamd “CDN network”. Uitzending gemist maakt hier geen gebruik van omdat deze zich alleen op Nederland richt. Gezien de goede internet infrastructuur in Nederland is gebruik van een CDN network dan niet nodig.

BVN in China

In China worden verschillende sites geblokkeerd, het kan zijn dat de BVN livestream niet beschikbaar is in China. Hier hebben wij helaas geen invloed op.

Programmering
Worden de programma's op BVN gelijk uitgezonden met het binnenland?

BVN streeft ernaar de programma’s zo actueel mogelijk aan te bieden. De afspraken met de binnenlandse omroepen zijn zo, dat BVN de programma’s pas kan overnemen nádat de betreffende omroep ze heeft uitgezonden. Om u zo goed mogelijk te informeren, presenteert BVN nieuws, actualiteiten en sport nagenoeg live. Voor amusementsprogramma’s geldt een vertraging ten opzichte van het uitzendtijdstip van de binnenlandse omroepen.

Ondertitelt BVN programma's voor doven en slechthorenden?

BVN ondertitelt geen programma’s. De programma’s die u ziet op BVN worden direct overgenomen van de deelnemende omroepen. Het is voor BVN niet haalbaar om programma’s te ondertitelen.

Waarom zenden jullie dát programma nou uit?

BVN streeft ernaar met een breed programma-aanbod van nieuws, informatie, amusement, sport en kinderprogramma’s zoveel mogelijk kijkers tevreden te stellen. Het is voor ons niet mogelijk om het alle kijkers altijd naar de zin te maken. Dit komt omdat BVN een breed kijkerspubliek heeft van jong tot oud met verschillende wensen. Wij hopen dat u uit het totale programma-aanbod op BVN een selectie kunt maken die aan uw persoonlijke wensen voldoet. Kijk voor meer informatie op www-test.bvn.tv.

Welke programma's zendt BVN uit?

BVN biedt u onder meer de volgende programma’s: NOS-Journaal, Op1, Studio Sport, Spoorloos, De Vooravond. En niet te vergeten kinder- en jeugdprogramma’s zoals Sesamstraat en Het Klokhuis.

Biedt BVN ook programma's voor kinderen?

BVN biedt diverse kinder- en jeugdprogramma’s zoals Sesamstraat, Klokhuis en het Jeugdjournaal. Zo kunnen kinderen van Nederlanders in het buitenland contact houden met het moederland en de Nederlandse taal.

Waarom zendt BVN geen Engelstalige detectives uit?

BVN kan geen Engelstalige detectives (zoals Morse, Frost etc) uitzenden vanwege het ontbreken van de uitzendrechten hiervoor. Dit geldt ook voor de programma’s van de commerciële zenders.

Zendt BVN live sportwedstrijden uit?

Nee, dat is helaas niet mogelijk in verband met de uitzendrechten. Wél biedt BVN u samenvattingen van belangrijke voetbal- of andere sportwedstrijden. De uitzendrechten bedragen vaak vele miljoenen euro’s per wedstrijd, per land. Daarnaast eisen de omroepen exclusiviteit. Dit betekent dat per land slechts één omroep de rechten krijgt om de wedstrijd uit te mogen zenden.

Kan ik naar sport kijken bij BVN?

In de programmering van BVN is ruimte ingepland voor een royale samenvatting van Studio Sport op zaterdag en zondag. Daarin ziet u samenvattingen van belangrijke sportwedstrijden. Ook kunt u via BVN elke werkdag kijken naar het NOS Sportjournaal met daarin het belangrijkste sportnieuws.

Wanneer kan ik bij BVN kijken naar voetbal?

BVN zendt op zaterdag en zondag NOS Studio Sport wereldwijd uit, met samenvattingen van alle – in het weekend gespeelde – wedstrijden. BVN heeft met de Eredivisie NV een contract afgesloten.

Biedt BVN informatie via NOS-teletekst?

BVN publiceert de programmagegevens via NOS teletekstpagina 210.

Kan ik een videoband of DVD aanvragen?

In een aantal gevallen kunt u videobanden of DVD’s aanvragen bij de omroep die het programma heeft geproduceerd. In de TV-gids op deze site kunt u zien welke programma door welke omroep is gemaakt. Wij adviseren u contact op te nemen met de betreffende omroep.

Op welke tijden worden de programma's uitgezonden?

De eerste uitzending van de programma’s is van 13.00 tot 01.00 uur Nederlandse tijd. De herhaling is van 01.00 tot 13.00 uur Nederlandse tijd.

Kunt u de journaals op BVN in de herhaling actualiseren?

Op dit moment is dat technisch gezien nog niet mogelijk. Het is echter wel een wens van BVN om de journaals in de herhaling te actualiseren. Of en zo ja wanneer, we dit kunnen realiseren kunnen we u nu nog niet zeggen.

Kan BVN de programma's op een ander tijdstip uitzenden?

BVN is wereldwijd te ontvangen. Het is voor ons niet mogelijk om elk land of regio een aangepaste programmering te bieden. Gezien de uiteenlopende wensen van de kijkers en de grote tijdsverschillen, kunnen we niet aan alle individuele wensen tegemoet komen. Wellicht dat u het programma van uw keuze kunt opnemen.

Zendt BVN programma's uit van de commerciële omroepen?

Nee, BVN is een publieke omroep. Commerciële omroepen nemen niet deel aan BVN.

Hoe ziet de 12 uurs-programmering er uit?

In een 12-uurs programmering zendt BVN een mix van programma’s uit, zoals sport-, jeugd- en actualiteitenprogramma’s. Elke zaterdagmiddag programma’s voor de jeugd en zondagavond veel Vlaamse programma’s. Kijk voor actuele programma-info in de TV gids op deze site.

BVN Gemist
Hoe snel kan ik een uitzending terugkijken?

BVN heeft helaas geen invloed op wanneer u een uitzending op de website kunt bekijken. Dit is namelijk volledig afhankelijk van de verschillende omroepen en NPOStart.

Kan ik alle programma's van BVN terugkijken?

U kunt helaas niet alle programma’s die op BVN zijn verschenen terugkijken op de website. Sommige programma’s bieden we om diverse redenen niet of slechts voor korte tijd aan.

Systeemvoorkeuren voor uitzending gemist?

Om optimaal te kunnen kijken naar de uitzendingen van uitzending gemist, zijn de onderstaande systeemvoorkeuren opgesteld. Voldoet je toestel niet aan deze voorkeuren, dan kunnen we de kwaliteit van de streams niet garanderen.Computer:
Browsers:
– Internet Explorer (meest recente versie)
– Edge (meest recente versie)
– Firefox (meest recente versie)
– Chrome (meest recente versie)
– Safari (meest recente versie, alleen op MAC OS X)* We ondersteunen het gebruik van Linux niet. Mocht je een van bovenstaande browsers gebruiken in Linux, dan kunnen we de werking niet garanderen.Plugins (alleen voor Internet Explorer):
– Microsoft Silverlight. Download de laatste versie. (https://www.microsoft.com/silverlight/)

Instellingen:
– Javascript ingeschakeld

* Het gebruik van VPN, downloadmanagers, firewallsoftware en browserplugins kunnen de kijkerservaring beïnvloeden. We kunnen in dat geval een stabiel gebruik van de website niet garanderen.

Ik wil een uitzending downloaden, kan dat?

U kunt de uitzendingen op de BVN website niet downloaden. De programma’s zijn zogeheten ‘streams’ en geen bestanden die u op uw computer kunt bewaren.

Waarom kan ik niet alle programma's via Uitzending Gemist terugkijken?

Voor de programma’s die ‘direct’ worden uitgezonden op BVN heeft de NPO overeenkomsten gesloten met rechthebbende partijen. We hebben het hier o.a. over de rechten van auteurs, uitvoerende kunstenaars, filmmakers, acteurs, muziek, componisten, scenarioschrijvers, etc. Rechthebbende partijen zijn bijvoorbeeld: film-producenten, sportverenigingen, muziek-producers.Naast ‘direct’ televisie kijken, kan je ‘on demand’ naar programma’s kijken, d.w.z.: programma’s die je gemist hebt, kan je op een later moment terugkijken via ‘uitzending gemist’ op de BVN-website. Het aanbieden van programma’s ‘on demand’ ofwel ‘uitzending gemist’ wordt volgens de wet beschouwd als een ‘nieuwe openbaarmaking’ (dwz: je biedt het programma voor een tweede keer aan: 1e keer ‘direct’ en 2e keer ‘on demand’). Ook hiervoor moet de NPO overeenkomsten sluiten met rechthebbende partijen.In de overeenkomsten met rechthebbende partijen staat o.a. of het programma alleen in Nederland, of ook in het buitenland kan worden uitgezonden. En of het alleen ‘direct’ of ook ‘on demand’ mag worden aangeboden. Van sommige programma’s heeft de NPO niet de rechten om ze buiten Nederland ‘on demand’ (ofwel ‘uitzending gemist’) uit te zenden. De NPO is verplicht om deze uitzendingen af te schermen voor het buitenland. Dat gebeurt d.m.v. geoblocking, waardoor deze programma’s vanuit het buitenland niet kunnen worden teruggekeken via npo.nl en ‘uitzending gemist’ op de BVN-website.Het komt dus in de praktijk voor dat programma’s wel ‘direct’ op BVN te zien zijn (via satelliet en de online livestream), maar die je niet kan terugkijken via npo.nl of ‘uitzending gemist’ op de BVN-website.

Uitzendingen online kijken met ondertiteling

Onze gemist uitzendingen kun je online bekijken met ondertiteling voor doven- en slechthorenden. In de player kun je klikken op het gesprekswolkje rechts bovenin en de ondertiteling aanzetten.
Het beschikbaar maken van ondertiteling is technisch zeer ingewikkeld, waardoor het nog niet altijd mogelijk is om de ondertiteling aan te zetten. Wanneer er geen gesprekswolkje wordt weergegeven in de player, dan is er voor deze uitzending helaas (nog) geen ondertiteling beschikbaar.

Problemen met het laden van uitzendingen in Internet Explorer

Wanneer je gebruik maakt van de browser Internet Explorer en een uitzending (na de reclame) niet wil starten of wanneer het ‘laden’- icoon in beeld blijft staan, dan betekent dit in de meeste gevallen dat de plug-in van Silverlight niet automatisch mag uitvoeren. Je krijgt in dat geval veelal een balk bovenin beeld, waarin Internet Explorer vraagt of je de plug-in toestemming wilt geven. Als je deze niet krijgt, kun je via de instellingen van Internet Explorer de plug-in instellingen controleren en wijzigen.

Het kan ook zijn dat er een verouderde versie van Silverlight geïnstalleerd staat. Je kunt dan het beste de laatste updates installeren en voor de zekerheid de cookies en tijdelijke internetbestanden verwijderen uit de browser.

Je kunt er voor kiezen om een andere browser dan Internet Explorer te gebruiken. In andere browsers speelt onze player af in HTML5 en heb je Silverlight niet nodig. Dit zal het probleem voor je oplossen.

TV-gids
De tv-gids

Op bvn.tv vind je de online gids, door bovenin beeld te kiezen voor ‘Gids’. In de BVN-app staat de optie ‘Gids’ onderaan.
In de balk boven de gids kun je aangeven of je de Live gids of de Satelliet gids wilt zien. Ook kun je selecteren welke dag en welk dagdeel je zoekt. Je kunt de gids van 7 dagen vooruit, 7 dagen achteruit en van vandaag bekijken. Staat er een wit start icoon naast de programmatitel, dan is er een video beschikbaar. Bij programma’s die reeds op tv zijn uitgezonden, betekent dit dat je hier de uitzending kunt vinden om terug te kijken. Van programma’s die nog uitgezonden gaan worden, vind je in deze gevallen veelal een promo van de uitzending.

Waarom beginnen de programma's soms op een ander tijdstip dan aangekondigd?

Aangezien BVN soms pas op het laatste moment toestemming krijgt van de betreffende omroep om een programma uit te zenden, komt het soms voor dat programmagegevens en/of -tijden wijzigen. Wij adviseren u de TV-Gids via de website dan ook niet lang van te voren uit te printen, maar zo actueel mogelijk. Of de TV-Gids dezelfde dag nog even online te raadplegen om teleurstellingen te voorkomen.Ook kan het voorkomen dat op de avond zelf nog iets wordt geschoven in de aanvangstijden. Bijvoorbeeld als een live programma uitloopt of als wegens ontbreken van uitzendrechten (bijvoorbeeld bij bepaalde sport-items) er “geknipt” dient te worden in een programma. Aangezien de programmering op BVN nooit kan uitlopen en vanwege de 2 x 12-programmering altijd precies om 01.00 uur Nederlandse tijd moet stoppen, is hier helaas niets aan te doen.

Hoe kan ik de TV-gids per e-mail ontvangen?

Ga naar www.bvn.nl/tvgids_aanmelden. Vul de gevraagde gegevens in en klik vervolgens op “VERSTUUR”. U bent nu aangemeld voor de TV-gids per e-mail.

Hoe kan ik mij afmelden voor de Nieuwsbrief?

Open uw eigen BVN Nieuwsbrief en klik (onderaan in rode letters) op “Afmelden”. Meldt u vervolgens af.

Hoe gebruik ik de online TV-gids?

1. Controleer uw land en tijdzone bovenaan de pagina.
2. Kloppen de gegevens niet? Wijzig uw locatie via de locatiebalk bovenaan deze pagina.

Moet ik mij registreren voor de online TV-gids?

U hoeft hiervoor niet te registreren. U dient wél uw locatie aan te geven wanneer u de programmering in uw lokale tijd wilt bekijken.

De tijden van de TV-Gids en/of de tijden van de TV-Gids via e-mail zijn niet correct. Kan ik dat zelf aanpassen?

Wanneer de locatie en/of tijd van de TV-gids op de BVN website niet correct is:1. Controleer uw land en tijdzone bovenaan de pagina.
2. Kloppen de gegevens niet? Wijzig uw locatie via de locatiebalk bovenaan deze pagina.Wanneer de locatie en/of tijd van de TV-gids op de BVN website (ná het uitvoeren van bovenstaande instructies!) niet correct is:De BVN website herkent ‘automatisch’ uw locatie. Deze locatiegevens worden gebruikt om naast uw locatie ook de gidstijd(en) op uw locatie aan te geven. Het komt in sporadische gevallen voor dat de BVN gids niet de juiste tijd(en) bij uw locatie doorgeeft. Dit kan verschillende technische oorzaken hebben, maar voordat u ons daarvan op de hoogte brengt verzoeken wij u eerst nog eenmaal de volgende stappen door te nemen op www-test.bvn.tv.

1. Controleer eerst of de tijd (bovenaan) in de banner overeenkomt met uw tijd en tijdszone.
2. Is dit niet het geval, klik dan op wijzig en vul uw gegevens in: plaatsnaam en land.
3. Klik op “OK”
4. Controleer of op de homepage uw locatie en/of juiste tijd aangeeft.
5. Indien dit het geval is, moeten de gidstijden overeenkomen.

Mocht dit niet het geval zijn, u ziet bijvoorbeeld uren tijdsverschil, verzoeken wij u om ons op de hoogte te stellen, bij voorkeur per e-mail. Wij hebben dan minimaal de volgende gegevens van u nodig:

1. Uw locatie
2. Een screendump van de homepagina
3. Informatie over uw computer en Operating systeem. (bijvoorbeeld Toshiba Satellite Pro met Windows XP)
4. Heel belangrijk: welke browser gebruikt u? (bijvoorbeeld Internet explorer versie 7)

Onze technische dienst zal dan kijken of het probleem zich bij meerdere gebruikers uit uw omgeving voordoet.

Wanneer de locatie en/of tijd van de TV-gids via e-mail niet correct is:

Ga naar uw eigen nieuwsbrief(!) en klik in het gidsgedeelte op ‘klik hier’ om uw lokale tijden / locatie of satelliet te wijzigen. Klik op “verstuur” en uw gegevens worden gewijzigd. De eerstvolgende keer ontvangt ontvangt u de TV-gids via e-mail in lokale tijden.

Apparatuur
Wat zijn de kosten van satellietapparatuur?

Uiteraard is de prijs afhankelijk van uw wensen en van het soort apparatuur waar u voor kiest. Ook verschillen de kosten per regio. Wij adviseren u contact op te nemen met een gerenommeerde leverancier in uw regio.

Kan ik de apparatuur zelf installeren?

Wij adviseren u om de apparatuur niet zelf te installeren, maar dit te laten verzorgen door een erkende satellietleverancier die tevens service biedt. Kijk op deze website onder ontvangst voor specifieke ontvangstinfo voor uw regio. Aan de hand van deze informatie kan uw satellietleverancier de volledige installatie voor u verzorgen.

Heeft u een lijst met satellietdealers?

BVN beschikt helaas niet over adressen van leveranciers van satellietapparatuur. Voor een goed apparatuuradvies en eventuele installatie kunt u het beste een lokale leverancier zoeken. Laat u goed voorlichten over de kosten en voorwaarden.

Wat voor apparatuur heb ik nodig?

Hoe u BVN kunt ontvangen is afhankelijk van de regio waar u woont. In de meeste gevallen heeft u een digitale satellietontvanger nodig met een schotelantenne. In het Caribisch gebied kunt u BVN kijken via de kabel. En gaat u op vakantie? Dan kan het zijn dat u BVN kunt kijken in uw hotelkamer.

Forum
Kan ik mijn gebruikersnaam tbv het forum wijzigen?

Dit is helaas niet mogelijk. U kunt wél uw wachtwoord wijzigen.

Ik kan niet op het forum inloggen met mijn wachtwoord. Wat moet ik doen?

Uw wachtwoord en uw gebruikersnaam zijn spatie- en hoofdlettergevoelig. U kunt nogmaals proberen in te loggen. Zet geen spaties, en houd exact de kleine letters en hoofdletters aan. Doe ook geen copy/paste.

Hoe kan ik mijn wachtwoord tbv het forum wijzigen?

Ga naar www-test.bvn.tv en login met uw bestaande gebruikersnaam en wachtwoord. Ga vervolgens naar het Forum. Bovenin ziet u een blokje met WELKOM. Klik op “Wijzig je profiel”. Ga naar “Wachtwoord” en vul vervolgens uw zelfbedachte wachtwoord in, in het daarvoor bestemde vakje. Direct daaronder vult u dit wachtwoord nogmaals in om te bevestigen. Klik vervolgens op “Update Profile” en uw wachtwoord is gewijzigd.U kunt nu inloggen op www-test.bvn.tv met uw nieuwe wachtwoord. Klik op “Log in” op de homepage van BVN en vul uw gebruikersnaam en nieuwe wachtwoord in. Wilt u dat uw gegevens automatisch worden onthouden? Zet dan een vinkje in het vakje “Onthoud login”. Klik vervolgens op “Login” en u kunt gebruik maken van het forum.

onthouden? Zet dan een vinkje in het vakje "Onthoud login". Klik vervolgens op "Login" en u kunt gebruik maken van het forum. Hoe kan ik mij registreren voor het forum?

Graag een mailtje sturen naar reacties@bvn.nl met daarin (in een fraaie Nederlandse, Vlaamse of Zuid-Afrikaanse volzin) uw e-mail adres, gebruikersnaam en wachtwoord.

Ontvangstproblemen
Hoe kan ik de kanalen opnieuw inlezen?

Bij de meeste ontvangers kan dit door op de MENU-toets van de afstandsbediening te drukken en hierna het installatiemenu te kiezen. Kies als eventueel wachtwoord 0000, 1111 of 1234 en vervolg met de optie: kanalen zoeken (Channel Search). Hierna worden alle kanalen opnieuw ingelezen en zal het beeld van BVN weer terugkomen, alsmede de radio-uitzendingen van de Wereldomroep.Het inlezen van de kanalen kan enkele minuten in beslag nemen. Na het inlezen dient u de wijzigingen te bevestigen. Bij de meeste satellietontvangers wordt dit automatisch verwerkt. Vervolgens dient u diverse malen op de knop EXIT te drukken van de afstandsbediening om uit het menu te komen.Hierna zal de ontvanger BVN opnieuw toevoegen aan de lijst met zenders. Bij sommige ontvangers blijft de “oude” BVN in de lijst staan en zult u die met de hand moeten verwijderen.

Heeft u tips ter verbetering van de ontvangst?

Onderstaande tips helpen wellicht de ontvangst te verbeteren cq herstellen. Wanneer u BVN niet en andere kanalen wél kunt ontvangen:Als er géén sprake is van een verzwakt antennesignaal, kan het helpen om de stekker een keer uit het stopcontact te halen en er na een paar minuten weer in te doen.Het kan ook zijn dat de kanaal informatie van BVN in de ontvanger niet langer juist is. Laat de ontvanger opnieuw naar kanalen zoeken en kijk of ons kanaal daarna wél te zien is. Let op: sommige ontvangers plaatsen (onder een andere naam) een tweede “BVN” in de zaplijst !Als er wél een verzwakt ingangsignaal is dan wil dat niet altijd zeggen dat álle kanalen verdwenen zijn. De sterkere komen nét boven de ruisdrempel uit en blijven zichtbaar al zullen bij de eerste de beste regenbui ook die signalen wegvallen. (zie punt f).Controleer altijd de volgende standaardpunten:

1. Bij slecht weer – regen, sneeuw of zware bewolking – kan het zijn dat de ontvangst verstoord raakt. Helaas is de frequentieband waarmee digitale satelliettelevisie werkt gevoelig voor regen en zware bewolking. Normaal gesproken is bij een goed gedimensioneerde installatie het signaal sterk genoeg om ook bij slecht weer nog een goed beeld te leveren. Mocht het zo zijn dat iedere kleine regenbui problemen veroorzaakt, let dan op het volgende:

a: Controleer de bekabeling. Er mag geen vocht in de connectoren zitten, wat vaak te herkennen is aan een groene uitslag.

b: Controleer of de schotel nog stevig vastzit. Een verdraaide schotel kan voor veel problemen zorgen.

c: Controleer ook de bevestiging van de ontvangstkop in de schotelantenne (LNB).

d: Een vuistregel voor de lengte van de kabel is maximaal 20 meter bij een schoteldiameter van 60 cm. Is uw kabel (veel) langer dan kan dit de oorzaak zijn.

e: Wellicht staat de schotel niet optimaal ingesteld. Ondanks dat er bij goed weer een goed beeld verschijnt, wil dit niet zeggen dat de installatie optimaal is afgesteld en is er door het optimaal richten van de schotel en LNB nog extra signaalwinst te behalen. Laat de schotel en LNB eventueel richten door een erkend installateur. Deze beschikt namelijk over meetapparatuur die dit mogelijk maakt.

f: Het kan zijn dat de ontvangst van BVN verstoord is terwijl andere kanalen wél goed binnen komen. Dit wil echter niet zeggen dat ons signaal niet verzonden wordt. Sommige kanalen hebben meer vermogen op de satelliet dan andere. Controleer derhalve de punten genoemd onder “e”.

g. Het kan ook zijn dat de instraling van draadloze apparatuur in en om het huis, zoals b.v. DECT-telefoons, de ontvangst van verschillende televisiekanalen tegelijkertijd verstoort. Verplaats in dat geval de apparatuur zo ver mogelijk van de satellietontvanger vandaan.

h : Als aan alle bovenstaande punten is voldaan en ontvangst is alleen verstoord bij regen, sneeuw en bewolking dan is de schotel te klein voor goede ontvangst van de betreffende satelliet.

2. Er is een storing in de uitzending van BVN. Bij langdurige storingen plaatsen wij hiervan een melding op onze website: www-test.bvn.tv . Bij storingen doen wij er alles aan deze zo kort mogelijk te houden.

3. Een tijdelijke storing in de satellietontvanger: het beste is de ontvanger 2 minuten spanningloos te maken (stekker uit het stopcontact) en het daarna weer te proberen. Een enkele keer kan het voorkomen dat de satellietontvanger de kanalen van de satelliet opnieuw moet “inlezen”. Raadpleeg hiertoe de gebruiksaanwijzing. Algemene instructies vindt u hieronder.

Het geluid van de BVN uitzending via de satelliet loopt niet synchroon met het beeld. Wat is de oorzaak?

Meestal helpt het om uw satellietontvanger, TV en eventuele randapparatuur ca. 2 minuten helemaal stroomloos te maken door de stekkers uit de wandcontactdoos te halen. Na opnieuw inschakelen is het probleem dan meestal verholpen.

Ik heb alles gecontroleerd, maar de ontvangst is nog steeds niet goed. Wat moet ik doen?

In dat geval adviseren wij u uw klacht op het forum te plaatsen. Wanneer er meerdere kijkers in uw regio problemen hebben, kan het zijn dat het signaal verstoord is. Controleert u ook de homepage van deze website: een storing wordt hier door BVN gemeld.

De ontvangst van BVN is niet goed. Wat kan ik doen?

Uw ontvangstprobleem kan van lokale aard zijn. Misschien is de schotel een fractie verschoven en daardoor niet meer correct uitgericht? Of wellicht is de software van uw ontvanger aan vervanging toe? Wij adviseren u om e.e.a. te controleren en uw apparatuur te resetten. Indien BVN vermoedt dat er een probleem is met de distributie van het signaal, dan zal een bericht worden gestuurd naar de provider van BVN.

Ik kijk BVN via de satelliet maar de tijd van de programma's in de EPG (electronische programma gids) op mijn satellietontvanger klopt niet en verschilt een paar uur met de werkelijke uitzendtijd.

BVN en alle andere TV stations zenden op de satelliet de EPG uit in GMT (Greenwich Mean Time soms ook wel UTC genoemd). Uw satellietontvanger (of als u een TV heeft met ingebouwde satelliettuner uw TV) converteert deze tijd automatisch naar de lokale tijd in het land waar u verblijft. Daarvoor moet de tijd van uw satellietontvanger (of TV) wel goed zijn ingesteld op de lokale tijd  van de plaats waar u verblijft. U kunt het dus eenvoudig zelf oplossen door de lokale tijd goed in te stellen op uw satelliet ontvanger of op uw TV met ingebouwde satelliet tuner. In de handleiding van de ontvanger staat hoe u dit kunt doen.

Over BVN
Hoe kan ik BVN ontvangen

BVN is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten en live via bvnt.tv te ontvangen. Op de Nederlandse Antillen en Aruba zit BVN ook op de kabel. En gaat u op vakantie? Veel hotels, campings en appartementencomplexen bieden hun gasten BVN. Zo kunt u rechtstreeks BVN kijken op uw hotelkamer, op de camping of in uw appartement. Kijk voor meer informatie bij Ontvangst.

Hoe wordt BVN gemaakt ?

Elke dag opnieuw selecteert BVN uit het aanbod van de Nederlandse publieke omroepen de beste programma’s met het accent op nieuws en achtergrondinformatie. De BVN medewerkers brengen deze selectie samen tot een uitzending van 12 uur, die twee maal wordt uitgezonden.

Welke programma’s kan ik kijken op BVN?

BVN is een 100 procent Nederlandstalige zender. Vandaar dat u op BVN geen buitenlandse series en speelfilms zult aantreffen. U kunt op BVN onder andere de volgende programma’s bekijken: het NOS-Journaal, De Vooravond, NOS Studio Sport en Op1. Verder series als Red Light, Flokken Maastricht. En ook Tijd voor Max en Hello Goodbye. En niet te vergeten kinder- en jeugdprogramma’s zoals Sesamstraat, Het Klokhuis en nog veel meer. Kijk verder voor actuele programma-informatie bij ‘Programma’s’.

Voor wie is BVN bedoeld?

BVN is er voor mensen die een paar weken op vakantie gaan en op de hoogte willen blijven van de actuele ontwikkelingen in Nederland, of geen enkele aflevering van hun favoriete serie willen missen. Ook wie voor langere tijd naar het buitenland vertrekt kan via BVN het nieuws, de taal en cultuur van het moederland blijven volgen. Van de Caribische stranden tot de Australische bush, BVN brengt actualiteit en amusement tot in de verste uithoeken van de wereld!

Wat betekent BVN?

BVN staat voor ‘het Beste van Van NPO’ en is daarmee de Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland.